maanantai 19. joulukuuta 2011

Hip hei, meillä on kodissa ihka oikea lattia!

Yleisesti alakerran lattian valu tehdään vasta myöhemmässä vaiheessa kun kodissa on jo katto pään päällä. Se johtuu siitä, että useimmiten välipohjan tekemisessä käytetään ontelolaattoja. Siihen loppuikin oma tietoni ko. ontelolaatoista. Joka tapauksessa, meidän rakentamisessa välipohja (2. kerroksen lattia) päätettiin tehdä paikallaan valuna ja välipohjan tuet tehdään puurakenteena (ammattikielessä puhutaan usein "julkuttamisesta"). Ensinnäkin se on edullisempaa ja toiseksi, paikallaan valu on aina parempi. Seuraavassa blogikirjoituksessa kerron tarkemmin tästä "julkuttamisesta" kuvin ja tekstein.

Niimpä välipohjaa ei päästä tekemään ennen kuin alakerran lattia on valettu. Vasta kovalle pinnalle voidaan rakentaa tukirakenteet.

Alakerran lattian valua odotimme varsin kauan ja hartaasti, koska jouduimme tosiaan odottelemaan lattialämmitysputkia muutaman viikon. Kun lattialämmitysputket saatiin asennettua ja paineistettua, voitiin vihdoin tilata lattiavalumiehet. Operaatioon tarvittiin 2-3 kyseiseen alaan erikoistuneita ammattimiehiä ja koko projektin kesto oli n. 6, sisältäen parin tunnin odottelutaon.

Betoni oli tänään jo pintakovettunut, toki vielä pehmeä, mutta oli huikaiseva tunne päästä tepsuttelemaan oman kodin lattialla! Itselleni tämä merkkaa ainakin todella paljon. Betonin lopullinen peruskovuus saavutetaan kuitenkin vasta parin kuukauden kuluttua. Käytännössä betonikakku kuivuu n. 1 cm / viikko.

Eli seuraavan kerran kun alakerran lattiaan kosketaan, tehdään jo lopullista pintaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti