keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Missä mennään tänään?

Vuosi lähenee loppuaan, omakotitaloprojektimme ei. Vielä olisi matkaa aherrettavana. Itse asiassa kodin julkisivun osalta alkaa näyttää jo oikein hyvältä ja toisen kerroksen muotojakin alkaa erottumaan.


















Tässä uunituoretta kuvaa työmaalta, kauniin keskiviikkoiltapäivän keskeltä! Kuva on siis otettu terassilta, joten etulalan "tyhjät osat" tulevat olemaan ikkunoita.
















Ja jokseenkin tältä se sitten ensi vuonna tulee näyttämään. Yhdenmukaisuutta, eikö?
















Tässä vielä yksi kuva julkisivun puolelta, jonka itsekin bongasin vasta viime viikolla.

tiistai 27. joulukuuta 2011

Loppuvuoden odotetuin ALE
































(Ylhäältä:
Eero Aarnion Puppy -koristeesineet lastenhuoneeseen
Normann Copenhagenin valkoinen LightHouse lyhty
Normann Copenhagenin musta Heima -kynttelikkö)

.. on nimittäin täällä! Pari kertaa vuodessa sähköpostiani ilahduttaa sähköpostiviesti Finnish Design Shopilta ja tällä kertaa pääsinkin shoppailemaan jo jouluaattoaamuna ja nautiskelemaan 20 % alennuksesta kaikkiin tuotteisiin. Alennus jatkuu vielä huomiseen keskiviikkoon ja ilmeisesti vain uutiskirjeen tilaajille lähetettiin tämä "salainen koodi". Kipin kapin siis liittymään uutiskirjeen tilaajaksi, jotta seuraavalla kerralla pääset nauttimaan näistä tuntuvista eduista.

Uuteen valmistuvaan kotiin tulikin sitten tilattua jos jonkinmoista designtuotetta, jotka ovat olleet ostoslistalla jo pidemmän aikaa.

(Alhaalta:
Muuton E27 modernit ja yksinkertaiset lamput valkoisella johdolla
Hayn Loop naulakko valkoisena vaikkapa vierashuoneeseen
Hayn DLM pöytä valkoisena (tämä löytyy jo ihan ensimmäisistä bloggauksistani terassille)
Artekin klassisen tyylikäs valkoinen Kanto puiden kantamiseen tai lehtien säilytykseen
Hayn Hee valkoiset nojatuolit (nämäkin mainittu terassipostauksessa)
Inno Wall Case valkoinen lehtiteline)















































































Joulu tuli ja meni














Melkeimpä jo tottumuksesta kirjoittelen tämänkertaista postaustani kynttilöiden valosta. Sähköt olivat nimittäin joulunviettopaikassa poikki jo toista vuorokautta. Sähköt palasivat takaisin vasta muutama tunti sitten. Onneksi pääsimme turvaamaan osan sähköistä aggregaatin turvin, mutta vilu alkoi pikkuhiljaa hiipimään. Enkä ole mikään sissi luonteeltani.

Tässä sitä huomaa, kuinka riippuvainen sitä onkaan sähköstä.. Tsemppiä kaikille niille, jotka vielä joutuvat odottelemaan sähköjen palaamista.

Joulu tosiaan tuli ja meni. Malttoipa meidän timpurikin olla "vapaalla" rakennustyömaalta aalton. Joulupäivänä olikin sitten jo mentävä nikkaroimaan.

Vaikka tapaninpäivän myrsky riepotteli Suomea laajamittaisesti, omakotitalotyömaamme ja tonttille säästyi kuin ihmeen kaupalla myrskyvaurioista. Yhdellä naapureistamme oli kaatunut viisi puuta, onneksi tosin niistäkään ei yksikään talon päälle..


maanantai 19. joulukuuta 2011

Pala jouluista Turkua

Vaikkei lumesta ole tietoakaan, voi jouluista tunnelmaa löytää monesta muusta paikasta. Itse olen sitä mieltä, että paras pimeän ajan taltuttaja on asenne.

Myös rakennusprojektin aikana on löydettävä aikaa arjen pieniin nautintoihin, ystävien tapaamiseen ja rentoutumiseen.


Viikonloppuna piipahdimme ystävieni kanssa Vanhan Suurtorin joulumarkkinoilla, kävelimme Aurajoen rannalla ja piipahdimme Sokos Wiklundin uudessa W wine&delissä, jossa nautimme mm. pincoja, tryffelitä ja piparkakku creme bruleetä, nam.

Tällainen kulttuuri on vielä niin uuttaa Turussa, joten suosittelen kokeilemaan paikkaa jo pelkästään sen uutuusviehätyksen vuoksi. Kannattaa kiinnittää huomiota myös paikan tyylikkääseen sisustukseen -pientä arjen luksusta.


Kaikille oikein rauhallista joulun aikaa!


Lattiamateriaalien valinnan vaikeutta

Välillä sitä vaan on siirrettävä ajatukset ja katseet jo valmiiseen kotiin. Niin sitä jaksaa tämän rakennusprojektin keskellä.

Kovasti olen mieltynyt tällaiseen vaaleaan lehtikuusiparkettiin, jollaista näin ainakin Kuopion asuntomessujen eräässä kohteessa. Kuva on vilahtanut täällä blogissani jo aikaisemminkin. Tykkään kovasti. Olen kuullut myös hyvää palautetta kestävästä ja helppohoitoisesta vinyylilattiasta.. osaako joku suositella?



Toinen vaihtoehto on laatoittaa koti vaalealla laatalla. Kiiltäväpintainen taitaa olla jo vähän out, joten puolihimmeää se sitten varmasti olisi.

Hankaluuksia tuottaa tietysti eteisen lattiamateriaalin valitseminen. Sen kun pitäisi olla kestävä, mutta samalla haluaisin, että koko kodin lattiasto olisi yhteneväinen keskenään.


Leuto talvi on kivitalorakentajan toive

Kesällä vähän kauhistelimme talven alkua mahdollisesti jo lokakuussa, kuten viime vuonna. Toistaiseksi leudosta talvesta on ollut enemmän iloa kuin vuosiin. Ja nimen omaan keskeneräisen omakotitalon johdosta.

Erityisesti leudosta talvesta hyötyy kivitalorakentaja, jossa liian kovat pakkaset ja lumentulo vaikeuttavat huomattavasti rakentamista. Mikäli olisimme aloittaaneet urakkamme viime talvena, olisi projekti saanut olla "jäissä" jo pari kuukautta. Talvi loppuu kuitenkin joka vuosi lähes samoihin aikoihin.

Antaa siis sataa vaan, vettä!

Jokaiset viikonloput ovat kuluneet tontilla, joten minkäänlaisesta vapaa-ajasta ei voida puhua. Toisaalta on ihailtavaa katsoa, kun toinen inhtohimoisesti pitää rakentamisesta! Ja viikon päästä lähdetään jo valoisampaan päin, joten joskos sitä ehtisi joskus valoisallakin räpsimään kuvia.. Monenlaista jo sitten viimepostauksesta tapahtunut!

Näitä maisemia sitten joskus muulloin..

Kuulas joulukuinen aamu ja terassin nakertamista

Moni saattaisi kysyä uudelleen kun kertoisin, että omakotityömaallamme pusketaan täyttä häkää terassia. Itse asiassa kotimme on nyt siinä vaiheessa, että tällä hetkellä terassin rungon ja pinnan tekeminen on ainoaa järkevää työtä tontilla.

Yläkerran makuuhuoneiden raudoitukset ja lattialämmitysputket saatiin kuntoon edellispäivänä (kts. kuva alla) ja lattia tullaan valamaan vasta viikon päästä perjantaina. Olisihan se hienoa, jos betoniauto kaartaisi pihalle aina samantien asioiden valmistuttua, mutta valitettavasti aina se ei ole mahdollista. Lisäksi työn valmistumisen ennakoitavuutta ei voi niin tarkkaan laskelmoida, että betoniauton ja valumiehet voisi tilata paikalle jo ennakkoon. Vasta lattian valun jälkeen kivia voi alkaa latomaan seiniksi.

Toinen syy terassin tämänaikaiselle rakentamiselle on se, ettei kiviä voi latoa liian monta kerrosta päällekkäin samalla kertaa. Kivet täytyy tietyin metrimäärien (jos nyt ihan oikein muistan, n. 1,5 metrin välein) välissä täyttää/valaa betonilla.

Terassista haluttiin kerrankin reilun kokoinen ja neliöitä tälle toiselle kesäolohuoneelle kertyy lähes 90 m2. Kelpaa sitten kesällä nautiskella.

Kuulaista ja aurinkoisista terassitunnelmista, ihanaa joulukuun ensimmäistä viikonlopun jatkoa!


Välipohjan eli holvin valu

Samea ja sakeana vellova sumu toivotti minut tänään tervetulleeksi omakotitalotyömaallemme. Viime viikon perjantaina suoritettu välipohjan valu oli tosin näkemisen ja kokemisen arvoinen.

Välipohja valettiin perjantaina, tosin vain osittain sillä yläkerrassa makuuhuoneet sijoittuvat muutaman askeleen korkeammalle kuin varsinainen yläkerta (kts. kuva yllä) Tällä saadaan tulevaan kotiimme vielä lisää muodokkuuta ja eri tasoja. Tämän alueen julkuttaminen (muistanette viimekertaisista blogimerkinnöistä) on taas alkanut ja samanlaista puista tuentaa rakennetaan myös siihen.

Ja betoniportaatkin ovat tulleet. Hienoa tepsutella omissa oikeissa portaissa! Lopullisessa vaiheessa kaiteeksi tehdään ihan valkoinen umpikaide ja koko "poski" tulee umpinaiseksi. Porrassäädökset Suomessa ovat hyvin tiukat. Olisihan se hienoa jos portaat voisivat jäädä tuollaisiksi avonaisiksi.

Toivottavasti muuten ensi kerralla saamme aurinkoisempia ja kirkkaampia kuvia. Rakennustyömaa vaikenee tältä päivältä..

Estetiikalle pyhitetty viikko

Tämä viikko tulee olemaan pyhitetty piha- ja sisustussuunnittelulle.

Maanantaina tapasin pihasuunnittelijamme, jonka kanssa olemme menossa tontillemme valokuvaamaan tulevana viikonloppuna. On parempi lähteä suunnittelemaan pihakokonaisuutta kun on piipahtanut itse paikan päällä ja valokuvannut miljöön sekä ympäristön. Hintojen puolesta talvi on varmasti edullisinta aikaa hyödyntää pihasuunnittelijaa, sillä kysynnän ja tarjonnan laki toimivat tässäkin. Keväisin ihmisillä on kova kiire saada pihansa kuntoon, joten tällaisena vuodenaikana suunnittelijoilla on varmasti korkeammat hinnatkin. Pimeä vuodenaika on hyvä suunnitella ja hioa pihasuunnitelmat kuntoon, jotta keväällä lumien sulattua voikin sitten jatkaa itse toteuttamisvaiheeseen.

Itselläni hankaluutta tuottavat erityisesti kasvi- ja puulajit -olisihan tärkeää saada puutarhaan eri vuodenaikoihin kukoistavia kasveja.

Olen ihastunut erityisesti näihin moderneihin Serralungan valoruukkuihin. Ne on muuten suunniteltu juuri ulkokäyttöön ja valikoiman kirjo on huima. Pari kolme ruukkua esimerkiksi takaterassilla piristäisi kummasti pimeneviä iltoja ja toisi piha-alueeseen jotakin uutta ja persoonallista.

(kuva lainattu Roltrade)(kuva lainattu Archiexpo)

Välipohjan (eli 2. kerroksen) tuenta

Innostuimpa tänään kuvaamaan rakennusprojektiamme oikein urakalla kun tuntui, että nyt siellä vasta alkoikin tapahtumaan kun lattia saatiin valettua. Jos viimeaikoina pientä stressinpoikasta on tavaroiden toimitusviivästysten takia ollut ilmassa, tuntui projekti sysähtävän taas vilkkaasti eteenpäin! Nyt on hyvä fiilis!

Eilisen valun jälkeen betoni oli jo pintakuiva, joten lauantaipäivän työt starttasivat aikaisin. Pimeys alkaa hiipimään jo niin aikaisin, että on aloitettava työt aikaisin jos jotain meinaa keretä tontilla tekemään ennen hämärän tuloa. Nautinnollisia nämä työn täyteiset viikonloput!

Tänään pääsin ensimmäistä kertaa koko projektimme historiassa tallustelemaan kotimme toiseen kerrokseen. Eihän se vielä virallinen lattia ole vaan tukirakenne välipohjan lattian valuun (kts. edellinen blogiteksti), mutta siitä sai ihan oikean fiiliksen siitä, millaista tulevassa kodissa tulee olemaan.

Alla olevassa kuvassa havainnollistetaan yläkerran korkeutta. Siihen mihin kuva loppuu, loppuvat myös isot ikkunat. Taustalla takapihamme, jossa toivon mukaan kasvaa ensi kesänä tuuhea vihreä nurmikko.

Näköala yläkerrasta alakertaan portaiden kohdalta. Yksinkertaiset betoniportaat tulevat muutaman viikon kuluttua eikä näissä portaissa tarvitse sitten enää taiteilla. Olin kuulemma hyvin ketterä rakennusapulainen. Tai sitten en. Onneksi ei tarvitsekaan. Jokainen on hyvä jossain.

Hip hei, meillä on kodissa ihka oikea lattia!

Yleisesti alakerran lattian valu tehdään vasta myöhemmässä vaiheessa kun kodissa on jo katto pään päällä. Se johtuu siitä, että useimmiten välipohjan tekemisessä käytetään ontelolaattoja. Siihen loppuikin oma tietoni ko. ontelolaatoista. Joka tapauksessa, meidän rakentamisessa välipohja (2. kerroksen lattia) päätettiin tehdä paikallaan valuna ja välipohjan tuet tehdään puurakenteena (ammattikielessä puhutaan usein "julkuttamisesta"). Ensinnäkin se on edullisempaa ja toiseksi, paikallaan valu on aina parempi. Seuraavassa blogikirjoituksessa kerron tarkemmin tästä "julkuttamisesta" kuvin ja tekstein.

Niimpä välipohjaa ei päästä tekemään ennen kuin alakerran lattia on valettu. Vasta kovalle pinnalle voidaan rakentaa tukirakenteet.

Alakerran lattian valua odotimme varsin kauan ja hartaasti, koska jouduimme tosiaan odottelemaan lattialämmitysputkia muutaman viikon. Kun lattialämmitysputket saatiin asennettua ja paineistettua, voitiin vihdoin tilata lattiavalumiehet. Operaatioon tarvittiin 2-3 kyseiseen alaan erikoistuneita ammattimiehiä ja koko projektin kesto oli n. 6, sisältäen parin tunnin odottelutaon.

Betoni oli tänään jo pintakovettunut, toki vielä pehmeä, mutta oli huikaiseva tunne päästä tepsuttelemaan oman kodin lattialla! Itselleni tämä merkkaa ainakin todella paljon. Betonin lopullinen peruskovuus saavutetaan kuitenkin vasta parin kuukauden kuluttua. Käytännössä betonikakku kuivuu n. 1 cm / viikko.

Eli seuraavan kerran kun alakerran lattiaan kosketaan, tehdään jo lopullista pintaa!